SiV oppfordrer
deg til å støtte
Dyrebeskyttelsen Norge

Sibirkatten

Den vakre og robuste sibirkatten har sitt opphav i Sibir. I det kalde og harde klimaet har sibirkatten tilpasset seg og utviklet sitt særpreg.

Litt historikk

Månedens katt mars 2009: Delta Delissa Darrem Casus*CZ

Delta Delissa Darrem Casus*CZ

Det finnes flere varianter av historien bak opphavet til sibirkatten slik vi kjenner denne katterasen i dag. Mange mener at opphavet er fra 1600-tallet da russiske immigranter tok med seg katter til Sibir. Disse kattene levde isolert og utviklet seg i det sibirske klimaet samtidig som at det er en sjanse for at de parret seg med villkatter. Dette er derfor en sterk og sunn naturrase.

Sibirkatten er en ung rase i rasekattsammenheng. Det var på 1980-tallet at raseklubber oppdaget katten og dens egenskaper. Systematisk og planlagt avl ble startet i St. Petersburg i 1987 og den ble akseptert av den første russiske katteorganisasjonen (SSF) i 1989. Den første internasjonale organisasjon som aksepterte rasen var WCF i 1991, og i 1997 ble rasen godkjent av Fédération Internationale Féline d´Europé (FIFe), og fra med 1998 fikk rasen sertifikatrettigheter.

Norge fikk sine første sibirkatter da to finske kastrater flyttet med sine eiere til landet i 1997. De 10 første russiske importene som la grunnlaget for avelsbasen i Sverige kom i 2000, og med utspring i det kom S*Knjaze Arina Krasa som den første avlskatten til Norge (Trondheim) i 2001.

Egenskaper

Ved å eie en Sibirkatt får du en katt med personlighet. Den er kjent for sitt gode lynne og inntagende personlighet. Det er en rolig katt med et temperament som kan beskrives som selvsikkert, berhersket og velbalansert.

Sibirkatten er også kjent for å være veldig trofast. Mange katter er spesielt lojale mot sine eiere, og de kan være veldig territoriale på den måten at de holder seg på «sitt» område.

Fra naturens side er sibirkatten en god svømmer og en god jakter.

Utseende og FIFé standard >>