SiV oppfordrer
deg til å støtte
Dyrebeskyttelsen Norge

Allergivennlige katter

DK* Need Fur? Nirvana

DK* Need Fur? Nirvana

Sibirkattene kan være allergivennlige katter. Det betyr at folk som er allergiske mot katter kan tåle sibirkattene. Vi må poengtere tydelig at ikke alle katteallergikere tåler sibirkatten. Så hver enkelt som ønsker å skaffe seg en allergivennlig katt må få testet dette. Til dette har vi testhjem rundt omkring i landet. Se vår oversikt over testhjem.

Ulike komponenter hos dyr kan gi allergi hos mennesker, f.eks. flass og spytt. Hos katten er det påvist mest allergener i spyttet, slik at når katten slikker pelsen, så vil spyttet som etterhvert tørkes i pelsen, virvles opp i luften og bli pustet inn av mennesket.

I kattespyttet finnes et protein som heter FEL D-1, og mange reagerer på dette stoffet. Det man tror er at sibirkatten har mindre av dette proteinet. Dette kan bety at du kan tåle sibirkatten selv om du ikke tåler andre katter. Men som nevnt tidligere så er det flere ting man kan reagere på, så hver enkelt må testes individuelt om de tåler sibirkatten.

Noen kan reagere mer på kattunger enn på voksne katter. Derfor anbefaler vi at de som reagerer på en kattunge bør teste allergien på en voksen katt i tillegg for å være helt sikker.

Man må uansett kjenne sykdommen til den som skal testes godt, spesielt gjelder dette barn, før man utsetter dem for denne påvirkningen. Det er heller ingen garanti at man vil tåle alle sibirkatter, selv om man tåler èn. Generelt vil vi ikke anbefale hyperallergikere å anskaffe seg sibirkatt, da sjansen er tilstede for at man før eller siden kan få utslag.