SiV oppfordrer
deg til å støtte
Dyrebeskyttelsen Norge

Om å kjøpe rasekatt

Tenker du på å kjøpe katt? Vi i Sibirkattens Venner vil gjerne at førstegangskjøpere av katt skal få en god opplevelse i henhold til kattekjøpet, og på denne siden tar vi opp forskjellige temaer som kan være smarte å tenke igjennom før og under kjøp.


 

 

Hvorfor kjøpe rasekatt?

En rasekatt er det samme som en katt med stamtavle. Har ikke katten stamtavle, blir katten sett på som en huskatt, uansett om foreldrene er renrasede. En katterase har også en rasestandard, som katten skal ligne. Rasestandarden til sibirkatt kan du lese om her. (lenke til FIFes rasestandard)

Fordelen med å kjøpe rasekatt er at man som regel vet hva man får, og hvordan katten vil bli i utseende og væremåte ved voksen alder. Oppdretteren du kjøper katten av har ofte god oversikt over helsetilstand o.l. på kattens foreldre og forfedre.

Som førstegangseier av katt kan det også være godt å ha en å spørre om du skulle lure på noe angående katten din. De fleste oppdrettere er behjelpelige med dette. De er også pliktig å gi fra seg katten frisk og rask med en helseattest fra veterinær som bekrefter dette.

Kontakt med oppdretter

En rasekattunge er både et levende vesen, og de koster en del. Det er et familiemedlem du forhåpentligvis skal ha i mange år fremover. Kanskje har du og eventuelt andre familiemedlemmer funnet ut at tidspunktet er riktig for å skaffe katt, og vil ha kattunge nå med en gang. Da er det viktig å tenke på at du som kjøper burde få god kontakt med oppdretter. Har du mulig er det beste å dra hjem på besøk til oppdretteren før et eventuelt kjøp. Hvis ikke det er mulig, er god telefon og/ eller mailkontakt viktig. Er kjemien god, er også sjansen større til å få hjelp om noe skulle oppstå i etterkant.

Oppdrettere som stiller krav

Mange kan føle at oppdrettere stiller krav til sine kattungekjøpere, for eksempel i forbindelse med kastrering, foring etc. Dette er vanligvis fordi de bryr seg om sine kattunger og vil dem det beste, og det er vel en ansvarsfull oppdretter man ønsker å kjøpe kattunge av?

Kjøper man en rasekatt, så har NRR (Norske Rasekattklubbers Riksforbund) noen regler om hva som skal følge med kattungen fra oppdretter:
– Stamtavle (eller kopi av innsendt stamtavlerekvisisjon hvis stamtavlen ikke er kommet ved levering)
– Helseattest ikke eldre enn 3 uker (21 dager).
– Vaksine (fullvaksinert)
– NRR sin standard kjøpekontrakt
– Elektronisk ID-chip (ID-nummer skal være ført i stambok og på stamtavler)

Noen oppdrettere velger å gi ormekur før levering, men det er ikke noen regler for at dette må gjøres, så her kommer det også an på hva oppdretter foretrekker og har avtalt med sin veterinær.

Kattungen må være minst 14 uker ved levering. Det er fordi kattungen trenger disse første ukene på å bli sosialisert og lære det den trenger av kattemamma og søsken.

Vær obs

Vær obs på noen ting når dere tenker på kattekjøp. Tilbyr oppdretter å møte deg på halvveien for å levere kattungen? Eller ikke vil vise frem kattene under besøk? Eller ikke vil vise papirer eller sende over kopi av papirer? Dette er ikke gode tegn, og du kan risikere å bli lurt.

Rasekatt til nedsatt pris?

Er det fristende å kjøpe en ”rasekatt” uten stamtavle bare fordi det er billigere? Er det fristende å kjøpe katten som koster 2000,- mindre enn alle andre? Vi i SiV mener at alle katter er like mye verdt, og nå tenker vi helse og kattens beste. En rasekatt koster, det er ikke å komme utenifra, men det er en grunn til det også. Kjøper du en ”billig” rasekatt så må du også spørre deg om hva oppdretter har gjort for at den er så billig. Får du ikke med stamtavle kan det ikke garanteres hvem foreldrene er. Kanskje får du ikke med det du har krav på av papirer, vaksinasjoner etc. Kanskje er ikke kattungen godt nok sosialisert, eller den er syk eller det er fare for at den kan bli det.


 

 

Dette er saker vi ønsker at alle førstegangskjøpere skal tenke igjennom. Vi i klubben ønsker dere et godt kattekjøp og gode år fremover med lille pus.